Izberite jezik

elektro pirnat logo

Pokličite nas!

041-617-334

 o-pametni-instalaciji

Sistem pametne inštalacije (EIB/KNX) je trenutno najbolj razširjen sistem te vrste v Evropi. Več kot 100 največjih proizvajalcev električne (Siemens, Schneider electric, ABB in drugi) opreme stalno razvija in izdeluje nove elemente. S funkcijami takšnega sistema lahko popolnoma avtomatiziramo zgradbo. Lahko ga tudi nagradimo s centralnim nadzornim sistemom, ki omogoča popoln pregled ter uporabo vseh funkcij, ki jih inštalacija ponuja in nudi še dodatne funkcije.

Glavne prednosti pametne inštalacije so:

 • povečana varnost,
 • ekonomična uporaba energije, ko je zgradba v uporabi,
 • enostavna adaptacija električne inštalacije po potrebah uporabnika,
 • visoka stopnja udobja in praktičnosti,
 • tudi najnovejši elementi se lahko vedno dodajo na "staro" inštalacijo,
 • široka izbira elementov in oblik mnogih proizvajalcev.

Od vseh električnih sistemov ali naprav v hiši je razsvetljava verjetno tista, ki jo uporabljamo najbolj pogosto, zato je pomembno, da je njeno upravljanje enostavno in pregledno. Pametna inštalacija skrbi za vaše želje s prosto nastavljivimi tipkami na stikalih, kar pomeni, da lahko vsaka tipka prevzame skoraj katerokoli funkcijo (vklop/izklop/senčenje luči/priklic scene/shranitev scene/...). Različni vmesniki (npr. EIB/DALI) skrbijo, da se preko pametne inštalacije upravljajo tudi svetilke na drugih sistemih. Za udobje, varčnost in varnost skrbi tudi funkcija centralnega izklopa, ki ob pritisku na tipko poskrbi, da se ugasnejo vse luči hkrati. Tako ne boste nikoli pozabili na prižgano luč. Funkcija scene pa v trenutku poskrbi za ambient primeren dogodku, saj se razsvetljava in ostale naprave (naprimer senčila) postavijo v kakršnokoli prednastavljeno stanje.

razsvetljava - EIB/KNX
sencila-EIB-KNX-aktuator

S senčili preprečimo prekomerno segrevanje prostorov, ter varujemo naše prostore in zasebnost. S pametno inštalacijo lahko senčila delujejo samodejno. S pomočjo vremenske postaje se poleti samodejno spustijo, ko je zunaj vroče in sije sonce (spusti se samo stran hiše, ki je obsijana z soncem), v primeru premočnega vetra pa se žaluzije samodejno dvignejo in preprečijo lom. Senčila lahko vključimo v scene in skupaj z razsvetljavo poskrbijo za primeren ambient. Dvig ali spust senčil lahko krmilimo tudi preko urnika, ki ga lahko ureja uporabnik sam.

Oddaljen dostop do pametne inštalacije ponuja obilico ugodnosti, saj ste vedno obveščeni o tem, kaj se dogaja doma. Morebiten alarm o izlitju vode, odklepanja in odpiranja vrat, podatki z vremenske postaje, informacije o odprtosti oken, vklop/izklop ogrevanja/hlajenja, razsvetljava in še kaj je dostopno od kjerkoli s pomočjo računalnika, pametnega telefona ali tabličnega računalnika. Vse kar potrebujete je le povezava z internetom in vedno ste v stiku z domom.

oddaljen dostop EIB KNX pametna instalacija
posebni elementi pametne inštalacije

Pametna inštalacija ponuja celo vrsto specializiranih elementov, ki obogatijo nabor funkcij in povečajo udobje.

Vremenska postaja

Vremenska postaja ima senzorje za tipanje vremenskih parametrov, kot so dež, svetloba, veter, temperatura, DCF77 signal (signal radijske ure in datuma iz Frankurta), uporablja pa se jo lahko za mnogo funkcij. Informacija o dežju lahko deluje kot alarm in zapre strešna okna. Informacije o temperaturi, času, datumu in svetlobi se uporabi za samodejno spuščanje senčil, itd. Ob uporabi centralnega nadzornega sistema, pa je možno narediti vremensko statistiko in zgodovino o vetru, temperaturah in drugih parametrih. 

Simulacija prisotnosti

Simulacija prisotnosti je pomembna, ko vas dlje časa ni doma. Ko sta doma element snema vašo uporabo luči in senčil. Od odhodu na dopust jo vključite funkcijo in element posnema vaša prižiganja luči ter uporabo senčil. Za vsak vklop/izklop luči ali dvig/spust senčila izračuna še naključni čas, ki ga prišteje ali odšteje in tako se prižiganja ne pojavljajo vsak dan ob istem času.

Merjene veličin

Elektrika, voda, plin, količina tekočin v cisternah in druge tekočine, vse je možno spremljati preko pametne inštalacije. Tako vedno veste koliko določene energenta uporabljate ob določenem času. Če določena veličina preseže dovoljeno ali pričakovano vrednost se čahko sproži alarm. Z dodatkom centralnega nadzornega sistema se lahko zgradi podatkovna baza, ki omogoča izris grafov iz katerih je razvidno kdaj ste porabili največ določenega energenta. 

Pristopna kontrola

Pristopna kontrola na prstni odtis je izjemno enostavna za integracijo in relativno poceni. Nudi dostop do stanovanja brez ključa in hkrati omogoča do tri različne funkcije (vsaka na svoj prst. Npr. izklop alarma/dostop do stanovanja/vklop luči). Po potrebi se lahko dostop blokira, ali pa se z oddaljenjega mesta omogoči dostop.

Alarm

Na klasičen alarmni sistem se priključi pametno inštalacijo (preko binarnih vhodov in digitalnih izhodov). Tako lahko aktivirate ali deaktivirate alarm preko pametne inštalacije. Ob sprožitvi alarma, se lahko prižgejo luči, dvignejo senčila ali pošlje obvestilo.

Ogrevanje, hlajenje in zračenje (HVAC) so področja, kjer se električna inštalacija sreča z strojno inštalacijo, če sta obe usklajeni, vam nudita popolno udobje in maksimalen prihranek. Pametna inštalacija lahko kontrolira vse od električnih radiatorjev, konvektorjev, toplovodnih radiatorjev, talnega gretja, klime do ventilatorjev za prezračevanje. Poleg regulacije temperature v prostoru so lahko prigrajene tudi dodatne funkcije:

 • Če so okna odprta se gretje/hlajenje samodejno ustavi in nadaljuje, šele ko se okno zapre.
 • Nočni in dnevni režim obratovanja.
 • Višja temperatura v sobah, ki jih uporabljate in nižja v ostalih.
 • V povezavi s funkcijo oddaljenega dostopa, lahko vključite gretje/hlajenje preden se odpravite domov z oddiha in ko pridete domov, vas čaka udobna temperatura.
 • S pomočjo senzorjev vlage in temperature, tudi klima deluje bolj učinkovito.
ogrevanje, hlajenje in zračenje KNX EIB